Logo-Merkbinders

7 tips voor een foutloze tekst

Written by Marijke Coopmans on donderdag, 16 april 2015. Posted in Copy & Concept

schrijven3Even snel een e-mail versturen, een websitetekst aanpassen of een bericht op social media plaatsen? Een fout is snel gemaakt. Is dat erg? Misschien niet als je een tweet verstuurt namens de plaatselijke sportvereniging, maar voor ieder zichzelf respecterend bedrijf is foutloos schrijven een must.

Spel- en taalfouten ogen niet alleen onverzorgd en onprofessioneel, maar tasten ook je geloofwaardigheid aan en zeggen indirect iets over de kwaliteit van je bedrijf en dienstverlening. Hierbij dan ook zeven tips om fouten in teksten te vermijden.

Tip 1: Gebruik altijd de spelling- en grammaticacontrole
Het klinkt zo simpel, maar toch wordt de spellingcontrole nog vaak overgeslagen; zeker als het gaat om e-mail- en social mediaberichten. Voortaan toch gewoon even doen dus, maar staar je er vooral niet blind op. ‘Lijd’ en ‘leid’ zijn alle twee goed gespeld, maar hebben toch echt een andere betekenis.

Tip 2: Lees je teksten hardop voor
Een tekst schrijf je vaak niet in één keer, waardoor de kans groot is dat onbedoeld oude tekstfragmenten blijven staan. Deze haal je er eenvoudig uit door je tekst woord voor woord hardop voor te lezen.

Tip 3: Lees de tekst achterstevoren
De moeilijkheid van het controleren van een tekst is dat de inhoud afleidt. Begin daarom eens met de laatste zin en werk zo naar het begin van de tekst toe. Daarmee lees je de woorden afzonderlijk in plaats van in de context en spoor je fouten gemakkelijker op.

Tip 4: Extra aandacht voor lastige dt-fouten
Of je nu bankdirecteur of caissière bent; dt-fouten zijn snel gemaakt. Een handig ezelsbruggetje om deze te voorkomen is om de werkwoordsvorm te vervangen door een vorm van het werkwoord ‘lopen’ of ‘smurfen’. Je hoort dan meteen of er een extra ‘t’ aan het werkwoord toegevoegd moet worden. Smurf je niet?

Tip 5: Kijk voor de spelling van woorden op de Woordenlijst Nederlandse Taal
Wil je weten hoe een woord gespeld wordt, maar biedt de spellingcontrole geen uitkomst? Kijk dan even op www.woordenlijst.org van de Nederlandse Taalunie, met daarin de officiële Nederlandse spelling volgens het zogenaamde ‘Groene Boekje’. Er is overigens ook nog een variant daarop, namelijk het Witte Boekje. Dit verscheen als kritiek op de ingewikkelde en moeilijk hanteerbare regels van zijn groene tegenhanger. Alle 596 verschillen tussen wit en groen vind je op de site Onze Taal.

Tip 6: Check Taaladvies voor een antwoord op al je taalvragen
Wanneer gebruik je een komma en wanneer niet? En hoe zat het ook alweer met ‘haar/zijn’, ‘die/dat’ en ‘als/dan’? De site www.Taaladvies.net geeft een betrouwbaar antwoord op deze en honderden andere taalvragen. Ook kun je op deze site je specifieke vraag aan een taaladviseur voorleggen.

Tip 7: Laat een ander meelezen
Natuurlijk kun je een professioneel corrector inschakelen, maar het is stukken goedkoper om je teksten door een vriend, vriendin of collega na te laten lezen. Het is natuurlijk wel handig als hij of zij taaltechnisch onderlegd is en oog heeft voor details.

En wat ik zelf altijd doe, is er gewoon nog even een nachtje over slapen. Welterusten!

Marijke Coopmans werkt als freelance copywriter onder de naam Verbeeldingskracht en maakt deel uit van MerkBinders.

Over de schrijver

Marijke Coopmans

Marijke Coopmans

Een copywriter die beeldend denkt. Staat met haar voeten in de online wereld, maar is altijd in voor een uitstapje naar de traditionele media. Bijt zich snel en vol overgave vast in nieuwe materie, geeft doordachte adviezen en schrijft heldere en overtuigende teksten. Heeft bovendien mogen proeven aan de strategische aspecten van het vak, en weet daardoor wat het is om doelstellingen te realiseren; effectiviteit te combineren met creativiteit en concrete resultaten te bereiken.

corner left-topcorner right-top
Wat boeit bindt!

corner left-bottomcorner right-bottom

Twitter MerkBinders