Logo-Merkbinders

“Ga je voor drukwerk of liever online?”

on dinsdag, 22 september 2015. Posted in Design & Vormgeving

“Ga je voor drukwerk of liever online?”

Wat was het vroeger makkelijk ... Als je als bedrijf een folder wilde liet je die vormgeven, even controleren en hop naar de drukker. Maar de volwassenheid van internet maakt kiezen moeilijk. Want ga je voor drukwerk of liever online?

De strijd tussen on- en offline

Over beide valt eigenlijk wel wat te zeggen. Toch lopen ze qua kosten en mogelijkheden aardig uiteen. Druk, plaatsing en distributie maken print relatief kostbaar. Bovendien heeft het een langere doorlooptijd en kun je niet even 1, 2, 3 een wijziging doorvoeren. Online kan dat wel. Maar leest het beeldscherm wel zo prettig? Niet dus. Althans niet zo prettig als papier. Bovendien gebeurt online alles sneller en biedt print juist een rustmoment in de alledaagse hectiek. Daar staat tegenover dat online communicatie goedkoper, makkelijker te verspreiden, beter te meten, te sturen, te koppelen en verdiepen is. En niet te vergeten: beter voor het milieu.

Versterkende werking
Okay, duidelijke taal. Maar soms is kiezen eenvoudigweg niet nodig. Uit diverse onderzoeken blijkt dat print en online elkaar enorm versterken. Wil je na het lezen van een folder meer weten? Dan surf je toch even op het web. Maar ook andersom werkt het zo; online campagnes zonder printondersteuning hebben een beduidend lager effect. Het is niet voor niets dat online gigant Bol.com naast al het webgeweld nog altijd folders meestuurt bij haar bestellingen en dat ook de IKEA-catalogus jaarlijks op je deurmat valt.

Altijd wat te kiezen
In het geval van ongelimiteerde reclamebudgetten kunnen print en online dus eigenlijk niet zonder elkaar. Maar wat doe je als kleine zelfstandige of ondernemer in het MKB? Keuzes hebben dan vaak des te meer te maken met de financiën, dan met uitgekiende strategieën. En toch heb je ook met kleinere budgetten wat te kiezen. Misschien is print bijvoorbeeld wel interessant als je de oplage verkleint of het aantal pagina’s vermindert. Of voer gewoon eens een test uit; stuur de ene helft van je prospects een digitale mailing en de andere een mailing op papier en kijk waar je het meeste resultaat behaalt. Bovendien is communiceren – zowel off- als online – in de eerste plaats een kwestie van maatwerk. Het is ervan afhankelijk wie je wilt bereiken en wat je doel is. En vooral ook meten en bijsturen. Slechts dan behaal je resultaat.

Ruud Machielsen werkt als freelance vormgever onder de naam MacGraphic en maakt deel uit van MerkBinders.

corner left-topcorner right-top
Wat boeit bindt!

corner left-bottomcorner right-bottom

Twitter MerkBinders